2010 m. lapkričio 17 d., trečiadienis

Veg Veg

Kažkada per Travel gal, ar panašų TV kanalą, negalėdavau atsižiūrėti laidos apie pasaulio maistą.
Laidos pagrindinė herojė - žurnalistė, keliaujanti po pasaulį ir ragaujanti vietines virtuves, pasakojanti apie kiekvienos šalies ypatybės ir paliečianti įvairius įdomius rakursus, susijusius su šalies virtuve, maistu ir jo kultūra. Liuks darbas: idomi patirtis, visada judesy, išlavinti skonio receptoriai ir daug įspūdžių. Galėčiau taip gyvent. Bent kurį laiką.
Kiekvienas žmogus, mėgstantis keliauti, bent truputėli prisiliečia prie maisto kultūros, visur, kur jis nuvyksta. Tik aišku - vieni mėgaujasi maistu, kiti valgo bet ką ir trumpai tariant nelabai į tai gilinasi.

Man – įdomi maisto kultūra šalyje, - gal Europoje keliaudamas daugiau mažiau žinai ko tikėtis, tačiau Azija ( ir kitos tolimos šalys) tikrai stebina, ir nejučia tu pats įsitrauki į jų virtuvės labirintus.
Saigonas. Šimtai ir tūkstančiai barų, kavinių, restoranų, gatvės maisto... etiketės parduotuvėje, kurių perskaityti negali. Maistas – tai dalis šalies kurltūros, kurios negali praleisti pro pirštus. Čia žymiai atidžiau renkuosi, ką dėti į burną, nes neskubu taip rytais i darbą kaip lietuvoje, ypač kai Saigone – ofisas visai šalia hotel. Vakarienei savaitgaliais nežinai kur eisi, nes pirmiausia reikia savęs paklausti: kokio maisto noriu šiandien: japoniško, itališko, tailandietiško, o gal fusion? Kai išsirenki seka kitas etapas: koks restoranas, kuris geriausias ir taip toliau.
Bet tas procesas gal truputį varginantis iš pradžių, ilgesni laiką būdamas šalyje,atrandi daugaiu mažiau savo favoritus. Nors neabejoju kartais tikrai smagu nusukti nuo savo mėgstamiausių vietų list‘o į šoną:)

Visai neseniai atradau, sau, labai smagią vietelę: Vegan restaurant { 378/3 Vo Van Tan Street, D 3, HCMC}
Vegetariška/Vegan virtuvė. Aišku tai ne vienintelė vegan maisto vieta HCMC, bet tikrai viena iš geriausių, todėl: būtinai reiks apsilankyti – savaitgalį.

Pasaulyje vis daugėjant sveiko ir vegetariško maisto restoranų ir žmonių besidominčių ir propaguojančių tokią mitybą: Ir tai yra žingsnis į priekį – už sveikesnį gyvenimą.
Dar priminsiu, kas nežino, o gal tiesiog primiršo: Veganiška/vegan mityba pagrįsta visškai atsisakant gyvulinės kilmės produktų. Vegetariška - pagrįsta augaliniu maistu, ribojant tam tikrą gyvulinį maistą.
O kas vyksta Lietuvoje, tiksliau tariant sostinėje, nes čia visos šalies mąstu turėtų būti aktyviausia vieta? Vilniuje trūksta vegetarams/veganams skirtų viešojo maitinimo įstaigų: Jaltą Žvėryne, Baraką Senamiestyje Ignoto gatvėje ir Baltus dramblius, bei Sulčių, Rawraw {niekad nebuvau, turbūt teks irgi užsukti grįžus, ji atsidarė visai neseniai, spalio pirmą - http://www.suru.lt/rawraw},
Žaliąjį bambuką{ http://www.zaliasisbambukas.lt}, Radharanę ir visai neseniai duris atvėrusią mažytę, bet jaukia kavine vardu “Vegafé” {Augustijonų g. 2/Savičiaus g. 13, Vilnius) skirta vegetarams ir praktikuojantiems jogą. Jie turi puikų internetinį puslapį, kuriame gali pasigaminti panašių patiekalų ir namie: {http://jogosmityba.wordpress.com}.



Kaune vos kelios vegetariškos vietelės, bet tai irgi neblogai: 100% vegan restoranas Morkų šėlsmas( juokingas pavadinimas}, Radharanė, Suara ir Vilties vaistinė-arbatinė.
Mažesniuose miestuos sąrašas vis trumpėja, bet jei poreikis ir susidomėjimas vegetarizmu augs, keisis ir skaičiai.

Bet visada įdomu žinoti, kodėl taip yra, kodėl vegetarizmas Lietuvoje nėra populiarus? Atrodo nesunku suvokti: skaityk toliau:

Vilniaus universiteto Orientalistikos centro Lyginamųjų Azijos studijų (sinologijos) programos IV kurso studentės Aistė Dabulevičiūtė ir Anastasija Ganockaja neseniai paruošė nedidelę ataskaitą apie vegetarų ir veganų mitybos ypatumus Vilniuje. Darbo pagrinde yra apklausa, kurią jos atliko su vietiniais vegetarais ir veganais. Ataskaitos išvados:
1. Lietuvoje sunku būti vegetaru. Dar daugiau sunkumų iškyla veganams.
2. Vegetarams/veganams skirtų produktų pasiūla Lietuvoje vis dar ganėtinai maža.
3. Vegetarams/veganams skirti produktai dažnai nėra aiškiai pažymėti.
4. Renkantis maisto produktus vegetarams/veganams svarbu, jog jų gamyba būtų sukėlusi kuo įmanoma mažesnę žalą aplinkai.
5. Vilniuje trūksta vegetarams/veganams skirtų viešojo maitinimo įstaigų.
6. Vegetarai/veganai maistą paprastai gaminasi namuose.
{ http://gyventisamoningai.lt/vegan/eko/}

Taigi, rezultatai tokie, ar pasikeis kažkas ar ne, manau vistiek daugiau mažiau priklauso nuo pačio žmogaus.
Anyway, nepamirškite švęsti pasaulinės vegetarų dienos - tai spalio 1!

...Ha! Nuo maisto ragavimo odisėjų, per Saigoną, nukeliavau į Lietuvą, į Vilnių, į vegetariškus niuansus. Gal todėl, kad man tai rūpi, ir atsibodo ryžiai/nūdlai su vištiena ar žuvim? O gal dėl to, kad noriu pakelti apetitą prieš pietų metą sau ir jum? Ar kad valgyti reiktų ne bet ką ir ne bet kaip? Svarbu viskas, ir beabejo esmė - kad tu pats butum laimingas ir jei darai kažką, savęs nekankintum:)

Noriu pristatyti jaukų vegetarišką restoranėlį Toronto mieste {Kanada}. Kažkas panašaus i mūsų Jaltą - jau vien iš nuotraukų maistas atrodo tobulai - Calico Cafe {http://calicocafe.blogspot.com/}.
Šis restoranas, siūlo pagal metų sezoną skirtingus meniu pietums, pusryčiams, savaitgalio brunch'ams{ kaip aš juos dievinu!}.
Jei netyčia gyvenimas tave nublokš į Toronto - turėk omeny:)







O pabaigai, keletą internetinių puslapių, apie gyvą ir vegetarišką maistą.
Įkvėpimui: {http://www.gyvasmaistas.lt/, http://www.choosingraw.com, http://www.yoga.lt, http://www.vegan-food.net/}

Photo by {http://www.blogto.com, http://jogosmityba.wordpress.com}

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą