2010 m. sausio 7 d., ketvirtadienis

Atomiumas - metalo molekule Briuselyje.

Stai ka pamaciau budama Briuselyje - didele molekule.Atvirai kalbant apie ja daug negirdejau..Tik zinojau kad ji buvo sukurta Expo metu. Bet pamatyti verta, tikrai liksi suzavetas: gal ne architektura ar inzineriniu sprendimu, bet dydziu.
I vidu nejome, nes neturejome tikslo, man svarbu buvo ishvysti tik turi ir surroundinga.
Pasirodo, pries pora metu Briuselio Atomiumas šventė penkiasdešimtmetį.
103 m aukščio metalo molekulės kopija, sukurta pagal belgų inžinieriaus bei architekto Andre Waterkeyno projektą buvo atidaryta (Tarptautinės parodos „Expo 58“ atidarymo metu) Belgijos sostinėje 1958 m. balandį.
Tuomet Atomiumas simbolizavo technikos progresą bei tikėjimą ateities žmonijos pasiekimais – ypač branduolinės fizikos taikiems tikslams srityje. Šis statinys 165 milijardų kartų didesnis nei jo prototipas (kiekvienos sferos – „atomo“ skersmuo – 18 m), sudarytas iš plieno karkaso, dengto aliuminio plokštėmis.
Viršutinėje sferoje yra suprojektuotas restoranas, o kitose sferose galma pamatyt ivarias parodas ir expozicijas. Pakilti i si dideli metalo sferu jungini galima eskalatoriais, įrengtais jungiančiuose konstrukcijos cilindruose. Šis statinys nebuvo apskaičiuotas ilgalaikiam naudojimui, todėl neseniai jį teko restauruoti, pakeičiant surūdijusias aliuminio plokštes aukščiausios kokybės nerūdijančio plieno apdaila.
Po šešių funkcionavimo mėnesių „Atomiumą“ planuota išmontuoti, tačiau dėl didelės visuomenės meilės šiam statiniui buvo nuspręsta palikti jį stovėti toje pačioje vietoje – Heizelio parke.
Taigi jei nori pamtyti, nepralenk sitos vietos:)
O as turiu siektiek foto informacijos tau, kad suprastum, kas gi tai:)





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą